VERTROUWENSPERSONEN

 

Noordkop-Atletiek stelt vertrouwenspersonen aan voor wie te maken krijgt met ongewenst gedrag

Bij Noordkop vinden we het belangrijk dat iedereen in een prettige, fijne en veilige omgeving kan sporten. Er bestaan bij de club dan ook allerlei initiatieven om daarvoor te zorgen. Zo wordt er voor alle trainers een verklaring omtrent gedrag (verklaring goed gedrag) opgevraagd. Ook is er een zogenaamde RI&E (risico inventarisatie en evaluatie), waarin potentiële risico’s in kaart worden gebracht met de evt. maatregelen. Zo wordt er bijv. aan gedacht om naast de screening van de trainers ook de vrijwilligers in dit plaatje mee te nemen. Toch kan het voorkomen dat iemand zich binnen de club onprettig voelt, vandaar dat het bestuur nu twee vertrouwenspersonen heeft aangesteld. Zij bieden een luisterend oor en helpen mee bij het bedenken van een oplossing.

 

Petra de Bock en Joop van de Laar

De twee vertrouwenspersonen zijn Petra de Block en Joop van de Laar. Petra heeft een eigen coach/ counsellingspaktijk en Joop doet al ruim tien jaar werk als vertrouwenspersoon bij de marine. Ook hebben ze allebei relevante opleidingen gevolgd en krijgen ze regelmatig bijscholing. Beiden hebben dus de nodige ervaring bij het begeleiden van mensen die ergens mee zitten. De vertrouwenspersonen zijn er voor iedereen die te maken krijgt met ongewenst gedrag, of een gevoel in die richting heeft. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan discriminatie, (seksuele) intimidatie of agressie, maar ook aan zaken als pesten of negeren, want ook dat kan je plezier in de sport enorm bederven. Sporten doe je met elkaar en alleen samen kunnen we voor een fijne club zorgen.

 

Gesprekken zijn vertrouwelijk

Wie zich in een ongewenste situatie bevindt of een situatie signaleert kan ervoor kiezen dit probleem zelf op te lossen, of het bijvoorbeeld met een trainer, bestuurslid te bespreken. Maar je kunt je nu dus ook tot een van de vertrouwenspersonen wenden. Daarbij geldt: Als jij je niet prettig voelt door bepaald gedrag, dan is dat ook zo. De vertrouwenspersonen oordelen niet, maar zijn een klankbord voor iedereen die ergens mee zit.

De gesprekken met de vertrouwenspersoon zijn altijd één op één en vertrouwelijk. Zij luisteren naar jouw verhaal en nemen je serieus. Ook kunnen ze, als je dat wenst, samen met jou een oplossing bedenken. Vaak is een gesprek voldoende, of ze verwijzen je door naar een (hulpverlenings)instantie. Het kan ook zijn dat je melding wordt voorgelegd aan het bestuur. Dit gebeurt altijd in samenspraak en nooit zonder jouw toestemming. Daarbij moet wel gemeld worden dat de vertrouwenspersonen er niet zijn voor strafrechtelijke zaken, zoals drugs- of dopinggebruik en diefstal. In zulke gevallen hebben zij uiteraard een meldplicht.

 

Rol van de ouders

De vertrouwenspersonen zijn er voor iedereen binnen de club: (ouders van jonge) sporters, trainers én vrijwilligers. Vooral de ouders van jonge sporters spelen daarbij een belangrijke rol. Kinderen zijn zelf niet altijd even mondig en kunnen signalen niet altijd even goed interpreteren. Als ouders merken dat er iets aan de hand is, kunnen ze altijd even de trainer aanschieten, maar als ze er behoefte aan hebben staan de vertrouwenspersonen natuurlijk ook voor hen klaar.

Als club hopen we dat er zich nooit een vervelende situatie voordoet, maar als er toch ooit iets is, weet dan dat er iemand voor je klaar staat. Iemand die je melding serieus neemt en samen met jou op zoek gaat naar een oplossing.

 

Contactgegevens

petradebock

 

 

 

 

Petra de Bock Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gsm 06-46743232

 

 

 joopvandelaar

 

 

 

 

Joop van de Laar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., gsm 06-10114344 / 0223 644663

 

 

 

 

 

Inschrijven Duin-Bollenloop 2019

 Inschrijfformulier voor de Duin-Bollenloop van 2019.
Vult u alle gegevens a.u.b. correct in, dat maakt het voor de mensen bij de inschrijving een stuk eenvoudiger. B.v.d.

 

IMG 20151225 00260

 Wilt u inschrijven? Klik hier.........

en als u informatie zoekt klik dan hieronder in de agenda op Duin-Bollenloop.

bwfinance

zeespiegel

Klik op deze banner en genereer zo wat sponsor geld voor onze vereniging door wat te bestellen bij de aangesloten webshops. Alvast bedankt.