Een oud voetballer (WGW) trok na zijn voetbalcarrière de hardloopschoenen aan en werd een opvallende verschijning in de kopgroep van de pittige 15 km Strandloop van SV Noordkop Atletiek op zondag 6 maart 1988. Mats Smit, trimmer, verraste een jaar later vele wedstrijdatleten bij de Halve Marathon van Huisduinen. Hij eindigde als 4e in 1.13 uur!  

Enkele weken hierna ging hij deel uit maken van de lange afstand wedstrijdgroep van Noordkop onder leiding van Frans Forrer. De eerste echte successen kwamen er vanaf 1993 toen de 40 jarige Smit uit mocht komen bij de veteranen. Zijn eerste zege behaalde hij in 1993 bij de 11e Duincross van Noordkop. In eerste editie van de wegklassieker Den Helder – Schagen 25 km in 1995 verraste hij zelfs alle jongere atleten en finishte hij als eerste op de markt in Schagen!

In de zomermaanden trainde Smit onder leiding van wijlen Jaap Wassenburg op de atletiekbaan. Hij maakte vaak deel uit van de competitieploegen op de baan. De 5000 meter was zijn specialiteit. In 1996 werd hij met zijn clubgenoten derde in het Nederlands baankampioenschap bij de veteranen. Daarna zegevierde Smit als regionale loper nog menigmaal maar het hoogtepunt van zijn carrière werd wel de zege in Schoorl op 15 februari 2005. Hij werd daar Nederlands kampioen op de 10 km in klasse Mannen 50 jaar en ouder. Zijn tijd: 35.08 min.

De atleet Mats Smit stond binnen de atletiek en SV Noordkop Atletiek bekend als een zeer beminnelijk en positief mens. In de nadagen van zijn atletiek carrière wierp Smit zich op als een verdienstelijke assistent trainer bij de groep wegatleten. Voor Smit was dit een ideale vrijwilligers baan waarin hij als een echte mensen mens met zijn positieve levenshouding zeer veel goodwill uitstraalde bij zijn clubgenoten.

Helaas werd hij de laatste jaren gekweld door een levensbedreigende ziekte. Die strijd kon hij niet winnen. Op maandag 14 oktober overleed hij in het bijzijn van familie op 66 jarige leeftijd. Afgelopen dinsdagavond liepen de Noordkop wegatletiek atleten een ereronde door de duinen over de favoriete parcoursen van Mats.

 


Zege in de 15 km Pierloop Velsen 2005

Klik op deze banner en genereer zo wat sponsor geld voor onze vereniging door wat te bestellen bij de aangesloten webshops. Alvast bedankt.

Aanmelden nieuwsbriefOntvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Lid worden ?

Wilt u lid worden van onze vereniging?
Geen probleem, inschrijfformulier invullen en
aan de trainer geven.

Formulier downloaden?

inschrijfformulier

Bezoekers

Vandaag 19

Gisteren 27

Laatste week 122

Laatste maand 782

Totaal 189131